Сімейний лікар, терапевт чи педіатр може вирішити ~80% звернень, що стосується вашого здоровʼя. Та це не стосується адміністративних питань.

Обговоримо, що часто трапляється на практиці:

Рецепт на антибіотики, «Доступні ліки», скерування на безоплатні аналізи, лікарняні

Все це має видавати той лікар, який робить призначення.

Якщо лікар первинної ланки не вів це захворювання, не призначав ці ліки чи обстеження, він має право відмовити у видачі скерування чи рецепту.

Також це стосується обстежень під час госпіталізації і перед операціями.

Приватні клініки, у тому числі стоматологічні, також мають можливість видавати лікарняні, рецепти на антибіотики, направлення до спеціалістів та направлення на безоплатні аналізи.

Підсумовуючи, лікар первинної ланки НЕ має виконувати адміністративну роботу зі станами, яких не веде. Все робить, той лікар, який призначає.

Направлення для пацієнтів, які мають хронічні захворювання і вже лікуються у спеціаліста вторинної ланки, НЕ потрібні!

Їх виписує лікар, який веде цей стан. Нагадаємо, це також стосується і обстежень, які потрібні в процесі.

Направлення для планових візитів мають створюватися завчасно.

Часто виникає історія, що направлення потрібне «на вже». Просимо вас подбати про направлення завчасно у робочий час лікаря, оскільки візит є плановим.

Ургентні стани НЕ потребують направлення від лікаря первинної ланки

Коли ви звертаєтеся у приймальне відділення у звʼязку з гострим станом, у вас НЕ мають права вимагати скерування, незалежно від часу доби.

Лікар первинної ланки НЕ працює 24/7

Лише у визначений робочий час. При укладенні декларації узгоджуйте з лікарем, як зручніше комунікувати і коли. Лікар не зобовʼязаний відповідати на повідомлення чи дзвінок одразу.

Якщо ви все ж консультуєтесь з лікарем дистанційно, рішення про те, чи справді потрібен огляд, приймає лікар, оскільки не всі питання можна вирішити онлайн.

Коли мова йде про гострий стан вночі та і вдень, що, на ваш погляд, не може чекати, це привід звертатися на приймальне відділення найближчої лікарні — самостійно або дзвінок 103.