Чим корисна порічка:

лікувальні властивості і протипоказання

Невеликі грона з прозорими кислуватими ягідками порічки в наших краях не є дивиною. Їх можна зустріти практично у кожному дворі. А усе тому, що ці невибагливі кущі мають цілющу силу цілого комплексу вітамінів і мінеральних речовин. Ще наші предки називали їх яскраво-червоні плоди джерелом краси, сили і довголіття. Сучасники теж вірять в лікувальні властивості рослини. Чим же корисна порічка, кому показана, і як лікуватися з її допомогою-про це далі піде мова. Чи знаєте ви? Учені з’ясували, що чим ближче ягоди ростуть на північ, тим більше в них вітамінів.

Калорійність, вітаміни і мінерали

Багато хто вважає, що порічка порівняно з чорною програє по кількості складових вітамінів і органічних кислот. Насправді хімічний склад обох ягід дуже багатий і різноманітний, але не ідентичний. У яскраво-червоних ягодах менше аскорбінової кислоти, зате в рази більше необхідного для утворення крові і підтримки функціонування судин заліза, а також калію, без якого не можлива повноцінна робота серцево-судинної системи. По концентрації йоду з пурпурними плодами смородини можуть порівнятися хіба що хурма і фейхоа. А тепер по порядку розберемося, які вітаміни є в порічці і в яких кількостях.

Якщо проаналізувати склад 100 г ягід, те картина виглядатиме так:

Вітаміни

  • А-33 мкг;

  • бета-каротин-0,2 міліграм;

  • В1-0,01 міліграм;

  • В2-0,03 міліграм;

  • В5-0,06 міліграм;

  • В6-0,14 міліграм;

  • В9-3 мкг;

  • З-25 міліграм;

  • Е-0,5 міліграм;

  • Н-2,5 мкг;

  • РР-0,3 міліграм;

  • ніацин-0,2 міліграм.

Макро – і мікроелементи

  • калій-275 мкг;

  • кальцій-36 міліграм;

  • фосфор-33 міліграми;

  • натрій-21 міліграм;

  • магній-17 міліграм;

  • моно – і дисахариды-7,7 г;

  • залізо-0,9 міліграм;

  • насичені жирні кислоти-0,1 р.

Також у складі ягід виявлені:

  • вода (85 г);

  • харчові волокна (3,4 г);

  • органічні кислоти (2,5 г);

  • зола (0,6 г);

  • вуглеводи (7,7 г);

  • білки (0,6 г);

  • жири (0,2 г).

Порічка в сирому вигляді рекомендована людям, які прагнуть схуднути, оскільки її багатий склад в змозі забезпечити добову норму багатьох корисних речовин, а калорійність не виходить за рамки 40 Ккал. Сушені плоди відрізняються підвищеною кількістю вуглеводів і калорійністю-в 100 г продукту 283 Ккал.

Користь:

– для підвищення імунітету

Так як в ягодах міститься велика кількість аскорбінової кислоти, її рекомендують вживати маленьким дітям, які часто хворіють на застуду та грип. Плоди підвищують рівень імунітету, покращують опірність організму, який в холодну пору року піддається атаці вірусів і бактерій. У продукті також присутній бета-каротин. А він, як відомо, також є агентом, який сприяє виробленню імунітету. В організмі, на пару з аскорбіновою кислотою, він ніби створює невидимий щит, який зможе вберегти від попадання всередину хвороботворних мікробів. Зрозуміло, що міцний імунітет допомагає впоратися не тільки з простудними інфекціями, але також з кишковими та іншими захворюваннями.

– для серцево-судинної системи

Вплив на цю частину організму є однією з найсильніших сторін, якою володіє червона смородина. Потужну терапевтичну дію надають такі речовини:

  1. Калій – йому належить головна роль в нормалізації функціонування серцевого м’яза.

  2. Залізо – стимулює утворення гемоглобіну, сприяє процесу кровотворення.

  3. Кумарини – попереджають інфаркт, інсульт і виникнення тромбів. Добре розріджують кров.

  4. Пектини – перешкоджають проникненню холестерину в кишечник, оберігають від атеросклерозу.

Тепер ви знаєте, чим корисна порічка для «сердечників». Їм просто життєво необхідно, щоб плоди були присутні на столі у великій кількості. Взимку ж можна пити компоти, смакувати джемами, ароматними варенням і десертами, для приготування яких використовується заморожена або перетерта з цукром ягода.

Користь для зору і шлунка

Попередження офтальмологічних захворювань – ще одна «сфера діяльності» червоної смородини. Все той же бета-каротин, який присутній в плодах, безпосередньо впливає на чутливість очей. Одним словом, ця речовина сприяє збору світла на сітківці зорового органу. Якщо ж у рівній кількості вживати порічку і чорницю, яка також дуже корисна для очей, то можна добитися не тільки поліпшення роботи зорового апарату, а й попередити безліч проблем, пов’язаних з ним.

Рекомендується порічка і для поліпшення роботи шлунково-кишкового тракту.

Користь і шкода її тут, правда, практично врівноважені. В даному випадку необхідно проконсультуватися з лікарем, щоб не нашкодити собі і не погіршити проблему. Наприклад, ягода буде ідеальним засобом для стимуляції моторики кишечника і підвищення секреції травних залоз. Її також можна використовувати при запорах і гастритах зі зниженою кислотністю. Сік ягоди сприяє виведенню з організму солей і токсинів, а також може використовуватися як місцеве кровоспинний засіб. У той же час її не можна вживати тим, хто страждає на виразку шлунка і гастритами з підвищеною кислотністю.

Інші властивості смородини

Все вищесказане – далеко не повний список властивостей ягоди. Чим корисна порічка ще? По-перше, вона нормалізує гормональний фон за рахунок йоду: він впливає на щитовидну залозу. Вона починає працювати в правильному напрямку, виробляючи необхідні гормони для життєдіяльності організму. По-друге, плоди – джерело вітамінів, а значить, і енергії. Всі речовини, що містяться в ягоді, легко засвоюються. І навіть цукор, який тут присутній, корисний для здоров’я, так як представлений у вигляді фруктози. Вона не навантажує підшлункову залозу, тому смородину рекомендують навіть діабетикам.

По-третє, ягоди є профілактичним засобом від раку. Все тому, що в них є вітамін E – сильний і ефективний антиоксидант. Разом з бета-каротином і аскорбінової кислотою він здатний творити чудеса, попереджаючи розвиток злоякісних утворень. Крім того, смородина володіє протизапальними властивостями. Компрес із соку плодів часто прикладають на уражені ділянки шкіри, тим самим знімаючи почервоніння, свербіж і неприємне лущення.

Користь при вагітності

Важливо, щоб в щоденному раціоні майбутніх мам були присутніми ці ягоди. На думку фахівців, продукту цілком під силу забезпечити організм добовою нормою цілого ряду вітамінів і мікроелементів. Крім того, для вагітних має значення нормалізація кровообігу і стан артерій, відлагоджена робота кишковика. Ягоди також допомагають усунути набряки на ногах і вирішують проблеми виниклого токсикозу. До того ж, засіб ефективний при терапії простудних захворювань без застосування хімічних медикаментів.

При цукровому діабеті

Наявність пектинів і фруктози у складі плодів порічки забезпечує благотворну дію на діабетиків. Причому ягоди вони можуть їсти як в сирому, так і в консервованому, замороженому і сушеному вигляді, але в обмеженій кількості. Продукт є криницею необхідних для повноцінної життєдіяльності речовин.

Шкода і протипоказання

Не варто сприймати червоні плоди з кислуватим смаком як панацею. Безумовно, на людський організм вони чинять колосальну дію і допомагають вирішити безліч проблем із здоров’ям. До того ж не викликають алергічних реакцій. Але саме кислота породжує ряд протипоказань. Утриматися від поїдання, здавалося б, корисних ласощів потрібно людям, у яких підвищена кислотність шлунку, гострі форми гастритів, панкреатиту, виразки, гепатити, погана здатність згущуватися крові, гемофілія.

Біла порічка

Біла порічка, на відміну від червоної, містить набагато менше природних барвників, тому саме її краще вживати в їжу людям з особливою чутливістю до алергенів.

Вітамін A, що входить до складу білої смородини, перешкоджає передчасному старінню організму, покращує зір, стимулює клітинний обмін і запобігає виникненню пухлин.

 Важливо! При термічних обробках ягід порічки відбувається незначна втрата корисних речовин.

Прислухайтеся до наших порад і будьте здорові!

#Користь_Здоров’я_Шкода_Порічка