Диня — сезонний продукт, що знаменитий своїм солодким смаком і яскравими пахощами, а також корисними властивостями і безліччю вітамінів, що містяться в ньому.

І хоч диня – вмістилище вітамінів і мікроелеметів, але корисна вона лише як самостійна страва.

Диня належить до сімейства гарбузових, вид роду огірок, хибно-ягода. Цей плід має унікальні характеристики, оскільки в ньому містяться активні сполуки міді і частинки засвоюваного золота.

У дині висока концентрація аскорбінової та фолієвої кислот. Перша – це вітамін С, який тримає організм у тонусі і зміцнює імунітет. Друга підтримує в організмі рівень заліза.

Споживання дині насичує організм кальцієм, а, отже, зміцнює кістки і зуби. Корисними є також вітаміни А, В, фосфор, хлор, йод. Завдяки своєму складу диня стимулює мозкову діяльність людини. У плоді міститься 90% води, а тому він позитивно впливає на травлення і втамовує спрагу.

Цікаво що, вітамінів у дині набагато більше, ніж в кавуні, а заліза в 18 разів більше, ніж в молоці

Тож, наскільки вона корисна і чому варто її їсти?

1. Вона містить вітамін С, корисні речовини які допомагають стабільно працювати організму.
2. Елементи при надходженні в організм допомагають запобігти безлічі захворювань, а також рак та інсульт.
3. Вітамін А, який є в дині важливий для здоров’я зубів, слизових оболонок, покращує зір.
4. Диня це природний енергетик, тому її можна вживати для схуднення в поєднанні з інтенсивними тренуваннями.
5. Допомагає зупинити розвиток раку.
6. Розріджує кров і зберігає судини здоровими.
7. Диня це прекрасний сечогінний засіб, тому якщо її їсти вранці, твої нирки будуть здоровими.
8. Стабілізує роботу травної системи.
9. Шкіра буде пружною і повільно старіти. Диню можна застосовувати і зовнішньо.
10. Запобігає випаданню волосся і сприяє їх росту.

Чим корисна диня для чоловіків

Чоловіки можуть використовувати кошти з дині для лікування захворювань передміхурової залози. Також до складу плода входить цинк, який покращує якість сперми.

Користь дині для жінок

Фолієва кислота в складі полегшує складності періодів вагітності і клімаксу. Завдяки кремнію поліпшується стан шкіри: зникає висип і подразнення, розгладжуються зморшки. Корисні для шкіри і А-антиоксиданти – вони підвищують еластичність і запобігають появі розтяжок.

Шкода дині для здоров’я

Диня протипоказана годуючим матерям (може викликати у малюка розлади травлення), при цукровому діабеті, виразковій хворобі шлунка і 12-палої кишки. Також не варто вживати диню при кишкових розладах. Якщо здоровий стан ваших нирок і жовчного міхура не підтверджені діагностично, то ви не знаєте напевно, чи є у вас пісок або навіть каміння в цих органах. Захоплення динею може зрушити їх і закінчитися хірургічним втручанням. Через те що в дині маса клітковини, вона вважається важким продуктом. Якщо змішати диню з алкоголем, ви практично гарантовано отримаєте діарею. З цієї ж причини диню не можна запивати холодною водою і особливо кислим молоком, кефіром і йогуртом.

Диня: калорійність і як правильно їсти

Калорійність дині – 34 ккал на 100 г продукту. Вживати диню потрібно між основними прийомами їжі (за 2 години або через 2 години після їжі), інакше настане відчуття тяжкості в шлунку. При цьому не варто їсти понад 300 г динної м’якоті в день.

Як вибрати смачну і стиглу диню

Диня повинна бути характерного для сорту кольору. Якщо проступає зелений (крім випадків, коли зелені прожилки передбачені сортом) – вона незрілий. Уважно огляньте поверхню плоду: вона повинна бути цілісною, без темних плям, тріщин та інших пошкоджень. У дині бактерії розмножуються моментально, тому не варто в цілях економії купувати розрізані плоди. Натисніть на шкірку – вона повинна бути в міру пружною, але не занадто м’якою і не дуже твердою. Під час дозрівання плодів протопектин, що додає оболонкам клітин жорсткість, перетворюється на пектин, який розпушує м’якоть, робить її ніжною. Подивіться, чи є у дині хвостик, – на відміну від кавунів, таке трапляється рідше. Якщо є, то показником стиглості буде сухий хвостик. По дині, як і по кавуну, потрібно хлопнути долонею: якщо звук глухий, вона стигла (у кавунів навпаки – звук повинен бути дзвінким). Чим стигліша диня, тим більше в ній накопичується ароматичних речовин. Дозріла диня буквально пахне. Запах, який вона виділяє, – суміш запахів ананаса, ванілі, груші. Ні в якому разі не купуйте дині, які продають уздовж трас, або ті, що лежать на землі, – у них тонка і ніжна шкірка, яка швидко вбирає токсини, важкі метали та інші шкідливі речовини.

Смакуйте диню!!!
Будьте здорові!!!

#Літо_диня_смачно_корисно