#Мед#Смачно# Корисно

Мед: користь і шкода

Серпень — традиційний сезон меду, одного з найбільш корисних і популярних солодощів. Та ще й сьогодні, у день Медового Спасу, саме час розповісти, чому варто ввести його в свій раціон.

Мед – це солодка і тягуча рідина, подарунок від бджіл, вироблений природою.

Складно знайти натуральний продукт, який умістив би в собі стільки корисного.

Адже мед містить цілий джерело лікувальних речовин, і властивості у нього дуже позитивні.

Ще наші предки використовували цей продукт для лікування. Чим же корисний мед?

Перш за все, це прекрасний домашній адаптоген, який може тонізувати організм в стані ослаблення і підвищеної стомлюваності, а також зміцнити імунітет і інші життєво важливі функції.

Також це відмінний кулінарний засіб, багате джерело глюкози і фруктози, на основі якого готують багато страв і навіть алкоголь.


Цей чудодійний продукт добре загоює рани, порізи і опіки. Корисні речовини, які в ньому містяться, допомагають нормалізувати кислотність шлункового соку і поліпшити травлення. Мед позитивно впливає на нервову систему і сприяє поліпшенню якості сну.

Поживність меду
У меді міститься просто величезна кількість корисних елементів: каротин, протеїн, вітаміни групи B, C, PP. Крім того, є ферменти, різні ефірні масла, а також органічні кислоти, цукор і азотисті сполуки.

До складу в загальній кількості входить більше трьохсот найрізноманітніших речовин. Якщо використовуються елітні сорти меду, то буде не менше тридцяти трьох самих корисних мікроелементів.

У 100 гр. меду міститься 82 гр. вуглеводів. З низ 40% фруктози і близько 35% глюкози. Якщо в меді переважає фруктоза, то він буде мати більш солодкий смак, а якщо навпаки, то такий продукт схильний до посиленої кристалізації.

Крім цих основних компонентів, в меді є і вода, яка може досягати 22% від загальної маси. Також є органічні кислоти, наприклад, молочна, яблучна, лимонна та інші.

Калорійність меду: в 100 грамах продукту міститься приблизно 327 ккал. Її можна порівняти з пшеничним хлібом, яловичиною або телячою печінкою.

Наприклад, всі квіткові сорти меду не можуть мати калорійність понад 380 ккал, а ось темні – до 415 ккал. Як ви помітили, загальна калорійність продукту вище, ніж у нелюбимого всіма спортсменами цукру. Чому ж потрібно вживати саме мед?

Найголовніше – це наявність широкого ряду корисних речовин. Ще наші дідусі і бабусі називали мед “ліками від усіх хвороб”. Крім того, деякі сорти меду мають глікемічний індекс менший, ніж у цукру, що робить їх не такими небезпечними для набору зайвих кг.

Яка ж калорійність меду саме в одній чайній ложці? Якщо використовувати чайну ложку без гірки, то в ній вміститься 8 гр. меду, що становитиме близько 26 калорій.

Мед – корисні властивості
Відомо, що мед є по-справжньому цінним продуктом і ця цінність, перш за все, полягає в лікувальних властивостях. Так, мед може відновити сили і включає всі захисні функції організму, піднімає імунітет. Навіть Гіппократ рекомендував вживати мед кожен день. А ось японські медики вважають цей продукт найкориснішим серед усіх натуральних.

Відомо, що всі, хто збирає мед і вживає його, не страждають хворобами судинної системи або суглобів. Серед таких людей практично всі мають добре здоров’я і багато є довгожителями.

Темні сорти меду представляють для організму особливу корисність, так як вони містять максимальну кількість мінеральних речовин. Вони підсилюють кровотік лімфи. Також знищують мікроби, наприклад, кишкову і дизентерійну палички.

Мед використовують для лікування, а також їм загоюють рани. Його застосовують і як засіб для полоскання при стоматитах, різних ангінах.

Мед – корисні властивості

Мед рекомендують вживати щодня при виразковій хворобі шлунка або дванадцятипалої кишки. Він корисний при гастритах, різних захворюваннях печінки і жовчного міхура.

Його використовують як даний лікувальний засіб при виснаженні організму і його ослабленні.

Крім того, корисний нектар застосовують при різних захворюваннях серця і для лікування дуже складною гіпертонічної хвороби.

Найбільш широке поширення мед отримав для лікування застуд і грипу. Для успішного лікування цих захворювань застосовується липовий мед.

При цьому слід пам’ятати, що тільки натуральний мед є дійсно вірним помічником при різних захворюваннях, якщо він ні разу не піддавався різним технологічним обробкам.

Також відомо вплив меду на вагу тіла. Справа в тому, що мед спалює і розщеплює жир. Для схуднення використовується звичайна вода, в ній розчиняється одна чайна ложка меду, пити вранці натщесерце.

Відомо, що після року зберігання мед може втрачати свої лікувальні властивості. Тому завжди краще вживати мед якомога більше свіжим і не наполягати його довго. Якщо використовувати мед щодня, то дорослій людині варто обмежитися ста грамами меду.

При цьому найбільшу користь цей продукт принесе, якщо його вжити за дві години до прийому основної їжі або ж через три години після їжі.

Природно, мед краще вживати в чистому сирому вигляді і тільки в крайньому випадку рекомендується запивати його чаєм або водою. Мед насправді дуже боїться окропу, а якщо перевищена температура в 40 градусів, то всі корисні речовини будуть зруйновані.

Мед рекомендують використовувати в невеликих дозах для перешкоджання ожиріння. Тому рекомендують все-таки вживати не більше однієї двох столових ложок меду щодня.

Крім того, після вживання меду рекомендується ретельно прополоскати рот, так як він дуже сильно прилипає до емалі і може зруйнувати, привести до карієсу.

Вода з медом для схуднення

Користь меду з водою: бджолиний нектар – це настільки корисний вид їжі, що може використовуватися в дієтичних цілях для боротьби із зайвою вагою.

І це не дивлячись на високу калорійність речовини. Для цього за 15 хвилин до їжі випивають суміш з 1 ч. л. речовини і 0,5 склянки води, що притупить голод і дозволить з’їсти менше їжі.

Шкода меду і протипоказання до вживання

Хоч це і дуже корисний продукт, іноді існують стани, при яких шкода меду очевидна.

Це алергія на продукт, особиста непереносимість, підвищена кислотність шлунка, а також дитячий вік до 3 років.

Мед не приносить користі при надмірному вживанні.

Шкода меду ще може дати про себе знати при застосуванні неякісного продукту, наприклад, якщо його нагріти, пити разом з гарячим чаєм.

Можливий діабет, хвороби шлунка, а також карієс.

В інших же випадках мед буде тільки корисним і застосовувати його можна регулярно.

Скільки меду можна їсти на добу? Рекомендована доза для дорослого – не більше 150 м

Краще з’їсти їх в 3-4 прийоми завчасно перед прийомом їжі. У дітей норма – не більше 50 г в день.

 

#Мед#Користь# Шкода#Здоров’я