Новий коронавірус із Китаю.
Які симптоми, як вберегтися від можливого зараження.

Коронавірус — це назва цілого «сімейства» вірусів, які отримали свою назву від специфічної форми. Раніше його асоціювали переважно із захворюваннями тварин. Та з’ясувалось, що коронавірус може вражати і людей. Здебільшого він викликає хвороби дихальних шляхів різної тяжкості. Переважно коронавірус передається від тварин до людей. Але китайські вчені кажуть, що новий вірус може передаватися і від людини до людини. Вірус підступний тим, що спершу коронавірус може мати кишкову форму, а потім перетворитися на респіраторну. Симптоми вірусу на перший погляд, подібні до застуди, грипу або — у більш важких випадках — запалення легень. Це висока температура, утруднення дихання, ураження дихальних шляхів та легень. Вважається, що інкубаційний період вірусу, тобто зараження до появи симптомів, становить близько двох тижнів. Однозначно, більше шансів захворіти має той, хто нещодавно був в Ухані або контактували з хворими. Аби заразитися, достатньо перебувати з хворим в одній кімнаті без належних засобів індивідуального захисту — рукавичок, респіратора.

На основі наявних доказів та інформації Всесвітня організація охорони здоров’ярозробила перелік рекомендацій для населення щодо профілактики зараження коронавірусом. У разі відвідування зооринків або ринків із продуктами тваринного походження, дотримуйтеся таких правил:

– уникайте контакту з хворими тваринами або зіпсованими продуктами тваринного походження;

– мийте руки з милом після доторкування до тварин або продуктів тваринного походження;

– уникайте будь-якого контакту з безхатніми тваринами, що, можливо, проживають на території зооринку;

– не торкайтесь очей, носа та рота брудними руками;

– уникайте контакту з потенційно зараженими (контамінованими) тваринними залишками або рідинами на ґрунті або частинами предметів магазину чи зооринку;

– уникайте споживання сирих або недостатньо оброблених продуктів тваринного походження. Потрібно належним чином термічно обробляти сире м’ясо, м’ясні субпродукти, молоко та слідувати належним практикам приготування харчових продуктів.

Рекомендації для груп ризику.Група професійного ризику (працівники бійні, ветеринари, працівники зооринків, а також інші особи, що займаються поводженням з живими тваринами та продуктами тваринного походження) повинні дотримуватися таких правил:

– дотримуйтеся особистої гігієни;

– використовуйте захисні накидки, рукавиці, маски під час поводження з тваринами або свіжими продуктами тваринного походження;

– уникайте контакту з рідинами організму тварин, якщо не використовуєте засоби індивідуального захисту;

– мийте та дезінфікуйте засоби індивідуального захисту щоденно або використовуйте одноразові;

– мийте та дезінфікуйте спорядження щоденно;

– зберігайте захисний одяг та спорядження після обробки на роботі у спеціально відведеному місці для попередження можливого інфікування через них інших осіб;

– дотримуйтеся правил безпечного поховання або знищення мертвих тварин;

– інформуйте відповідні інстанції про будь-які нетипові захворювання у тварин.

Збудник нового коронавірусу та механізм передачі недостатньо вивчені, тому доцільно нагадати населенню про основні принципи зниження загального ризику ГРВІ:

– уникати тісного контакту з людьми, що страждають на гострі респіраторні інфекції;

– часто мийте руки, особливо після прямого контакту з хворими людьми або їхнім оточенням;

– уникати тісного контакту з хворими тваринами на фермах або у дикій природі;

– люди з симптомами гострої респіраторної інфекції повинні дотримуватися правил етикету кашлю та респіраторної гігієни (тримати дистанцію, використовувати одноразові серветки при кашлі та чханні, мити частіше руки, максимально скоротити контакти з іншими людьми).

У разі появи симптомів у мандрівників, які свідчать про респіраторні захворювання під час подорожі або після неї, рекомендовано звернутися до лікаря та повідомити про подорож.