Кавун у багатьох з нас асоціюється із спекотним літом. Дійсно, саме у липні і серпні ринкові прилавки заповнюються яскраво-зеленими, смугастими, великими, але завжди апетитними кавунами. Останнім часом окрім відгуків про смакові якості все частіше подейкують і про шкоду цієї ягоди. Спробуємо розібратися в питанні, яка користь від вживання кавуна і чи є шкода.

Кавун – це дієтичний продукт, який не має практично ніяких протипоказань до вживання

Він – ідеальний десерт для спекотного літнього дня. Ця ягода практично повністю складається з води, а також багата електролітами, тому відмінно освіжає і втамовує спрагу.
Крім того, що б ви не готували з кавуна, страва завжди буде легкою, так що можна не побоюватися за свою фігуру. У 100 г м’якоті міститься всього 40 ккал. Кавун включає багато пектинів, які виводять токсини з організму. Ягода також відома тим, що покращує обмін речовин.

Користь кавуна для здоров’я

Говорячи про корисні властивості стиглої ягоди, варто відмітити, що важливий чинник – правильне вирощування без застосування небезпечних для здоров’я речовин.
М’якоть кавуна містить добре засвоюються природні цукру, велику частину яких складають фруктоза і глюкоза, меншу – сахароза. Ще в кавуні містяться вітаміни B1, B2, С, РР, фолієва кислота, каротин, пектинові полісахариди, клітковина і мікроелементи: калій, магній, залізо, натрій, кальцій, фосфор і ін. Такий багатий асортимент поживних речовин благотворно впливає на серцево-судинну систему, залози внутрішньої секреції, сприяє підвищенню активності корисної кишкової мікрофлори.

Кавун рекомендується включати в дієту (до 2-2,5 кг свіжої м’якоті) при хворобах печінки і жовчного міхура (цироз, хвороба Боткіна, дискінезія жовчовивідних шляхів), запорах, подагрі, артритах, атеросклерозі, гіпертонії, коронарній недостатності, ангіні.
Оскільки кавун багатий на залізо, яке необхідне для кровотворення, він допомагає при анемії. Підвищений вміст в його м’якоті легкозасвоюваних цукрів робить цей плід дуже корисним при цукровому діабеті, а велика кількість ніжної клітковини благотворно позначається на травленні, сприяє посиленню перистальтики кишечника, прискорює виведення холестерину.

У народній медицині кавун застосовується як сечогінний при набряках ниркового і серцево-судинного походження. Також показаний він при урологічних захворюваннях – циститі, нефриті, пієлонефриті. Дуже важливо, що клітковина кавунів містить калій, який при прийомі інших сечогінних ліків вимивається з організму.

Цікаві факти про кавун

Кавун – один з лідерів за вмістом лікопену – дуже сильний антиоксидант.
Кавун складається на 92% з води.
Пара шматочків кавуна містить половину денної норми вітаміну C.
Щоб перевірити кавун на вміст нітратів, досить опустити шматочок в склянку з водою: кавун з нітратами забарвити воду в червоний або рожевий колір, а “чистий” кавун лише зробить воду каламутною.
Зовсім недавно з’явилися в продажу квадратні кавуни!! Їх ціна набагато перевищує звичайну, проте форма на смак не впливає.
При покупці кавуна обов’язковозвертайте увагу на його зовнішнійвигляд. Як правило, плоди, які виросли за допомогою хімічних добрив, не витримують тривалого зберігання, і з плином часу на шкірці починають з’являтися округлі розм’якшені ділянки темнішого кольору. М’якоть у таких кавунів втрачає свої смакові якості і стає непридатною до вживання.

Подивіться уважніше на гірку кавунів і виберіть за такими ознаками:

– Чим більший і легший кавун, тим він більш стиглий.
– Кавун повинен резонувати при постукуванні по шкірці.
– Світла плямочка, на якій лежав кавун, має бути темно-оранжевого кольору.
– Хвостик і перехід від хвостика до кавуна повинен бути висохлим.
– Кірку стиглого кавуна складно проткнути пальцем.
– Колір кірки кавуна повинен бути найбільш контрастний і яскравий.

Шкода від вживання кавуна
Негативний вплив на організм найчастіше викликаний тими речовинами, які застосовувалися при вирощуванні ягоди.
Бажання отримати як можна більшу кількість урожаю і в як можна більш ранні терміни, перетворює рослину на джерело шкоди і неприємностей. Добрива застосовуються безконтрольно, в основному це нітрати.

Нітрати накопичуються в м’якуші. Самі по собі вони не такі токсичні, але, потрапляючи в шлунково-кишковий тракт, перетворяться в нітрит, який здатний викликати ракові захворювання.

Нітрит може утворюватися і в самому продукті, якщо він довго зберігається. Ці речовини впливають на рівень гемоглобіну, що призводить до недоліку кисню в тканинах.

Подібна негативна дія особливо сильно позначається на дітях, на тих, хто страждає серцево-судинними недугами, захворюваннями видільної та дихальної систем.

Гарантувати якість продукту майже неможливо, тільки якщо виростити його самостійно.
У інших випадках не варто пропонувати ягоду:

– дітям до дворічного віку.
– раніше другої половини серпня, тільки до цього періоду кавун має шанс визріти без добрив.

Протипоказання до вживання кавуна

Як вибрати стиглий кавун без нітратів?

При розрізанні стиглий кавун повинен видавати тріск, інакше він дозрівав штучно – хімічним шляхом.
Зріз стиглого кавуна повинен демонструвати цукрові крупинки, а не ідеально рівну поверхню.

Тест на нітрати.
Шматок кавуна опустити в склянку з водою. Помутніння води говорить про натуральність ягоди, фарбування її в рожевувато-червоний колір – ознака застосування шкідливих речовин.
На жаль, усі ці методи можна випробувати вже після придбання кавуна.
Споживати кавун варто окремо від іншої їжі, перерва повинна складати близько двох годин. Відмінний варіант – кавуновий підвечірок. Дотримання цього правила дозволить виключити зайве газоутворення в кишечнику.

Перед вживанням, ягоду ретельно промити під струменем проточної води. Розрізаний продукт зберігається в холодильнику не більше доби.

Смакуйте кавуни!!!😋
Будьте здорові!!!

#Літо_кавуни_смачно_корисно