#гострі_кишкові_інфекції 

Гострі кишкові інфекції – одні з найпоширеніших інфекційних захворювань, які можуть призвести до серйозних ускладнень, особливо у дітей..

Кишкові інфекції передаються через споживання зараженої їжі, вживання зараженої води, під час купання у забруднених водоймах, через брудні руки і предмети побуту.

Найчастіше збудники кишкових інфекцій знаходяться у сирій їжі тваринного походження (м’ясо, яйця, непастеризоване молоко, морепродукти), немитих фруктах та овочах.

Найпоширеніші симптоми гострих кишкових інфекцій – слабкість, підвищення температури, біль у животі, блювота і діарея. При перших симптомах звертайтеся до лікаря.

Щоб вберегти себе від харчових отруєнь і гострих кишкових інфекцій вживайте лише ті продукти, у якості яких ви впевнені, дотримуйтеся 5 кроків до безпечнішої їжі та купайтеся у безпечній воді.

Купайтеся у чистих водоймах і відпочивайте лише на офіційно відкритих для відпочинку пляжах і рекреаційних зонах.

5 кроків до безпечного харчування

1.Підтримуйте чистоту:

мийте руки перед тим, як брати продукти чи готувати їжу;

мийте руки після відвідування туалету;

вимийте і продезинфікуйте всі поверхні і кухонне приладдя, що використовується для приготування їжі;

захищайте кухню і продукти від комах, гризунів та інших тварин;

2. Відокремлюйте сиру їжу від готової:

відокремлюйте сире м’ясо, птицю і морепродукти від інших харчових продуктів;

для обробки сирих продуктів користуйтеся окремим кухонним приладдям, зокрема ножами і обробними дошками;

зберігайте продукти у закритому посуді, щоб уникнути контакту між сирими і готовими продуктами;

3. Ретельно готуйте їжу:

ретельно прожарюйте чи проварюйте продукти, особливо м’ясо, птицю, яйця і морепродукти;

доводьте страви до кипіння, щоб переконатися, що вони готувалися при 100° С;

сік м’яса чи птиці при приготуванні повинен бути прозорим безкольоровим, а не рожевим;

ретельно підігрівайте приготовану їжу.

4. Зберігайте їжу при безпечній температурі:

не залишайте приготовану їжу при кімнатній температурі більш ніж на 20 хв;

не зберігайте їжу надто довго, навіть у холодильнику;

не розморожуйте продукти при кімнатній температурі;

5. Використовуйте безпечну воду і свіжі продукти:

використовуйте чисту або очищену воду;

обирайте свіжі і незіпсовані продукти;

ретельно мийте овочі і фрукти, особливо, якщо вживатимете їх свіжими;

не вживайте продукти, у яких закінчився термін придатності.

Віруси чи бактерії можуть потрапити в продукти харчування на будь-якій стадії шляху від виробництва до столу, тому кожен учасник процесу, від виробника до споживача, відіграють роль у запобіганні зараження їжі.

За матеріалами ЦЕНТРУ ГРОМАДСЬКОГО ЗДОРОВЯ УКРАЇНИ

 http://bit.ly/2XqwFFG